Studentenraad KU Leuven pleit voor een maximale inzet van lesopnames waar mogelijk.
Lees de standpuntnota hieronder:
Gratis menstruatieproducten
(AV 10/12/2021)
Hoewel menstruatieproducten een basisproduct zijn voor elke persoon die menstrueert, worden deze op de KU Leuven nog niet gratis aangeboden. Menstruatie-armoede en een verhoogd stressniveau kunnen daarvan het gevolg zijn. De AV pleit daarom voor gratis menstruatieproducten in elke sanitaire ruimte van de KU Leuven en wil dit ook aanmoedigen binnen de associatie KU Leuven. Twaalf procent van de Vlaamse meisjes en vrouwen heeft immers al problemen gehad met het betalen van menstruatieproducten en vijf procent heeft daardoor gespijbeld (Caritas Vlaanderen, 2019). KU Leuven kan als instelling en deel van onze samenleving een voortrekkersrol spelen in de bestrijding van menstruatie-armoede door menstruatieproducten gratis aan te bieden, iets wat uiteindelijk een kleine kost blijkt.
Lees het volledige rapport hieronder:
Levers for diverse student representation
Studentenparticipatie
Studentenparticipatie is een van de belangrijkste pijlers aan de KU Leuven om goed en inclusief beleid te kunnen voeren. Het is geen verrassing dat de studentengemeenschap wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Hierop zetten wij,
samen met de facultaire overlegorganen, steeds in. Deze nota, geschreven in het kader van de instellingsreview (zie infra), schuift naar voor hoe de studentenvertegenwoordiging studenten met verschillende achtergronden opneemt in haar werking, op welke manier ze hun stem laat klinken en hoe de vertegenwoordiging bijdraagt aan het thema ‘diversiteit en inclusie’.
Lees het volledige rapport hieronder:Instellingsreview?Om de onderwijskwaliteit aan KU Leuven te blijven garanderen en verbeteren, wordt er veel aandacht besteed aan kwaliteitszorg. Misschien heb je als student al eens meegedaan aan een COBRA-gesprek voor je opleiding. Maar dit jaar zal ook de instellingsreview plaatsvinden…
Wat is het?
KU Leuven krijgt dit jaar bezoek van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Zij zullen de kwaliteit van
het onderwijsbeleid aan KU Leuven bekijken, alsook bepalen waar ruimte is voor verbetering. Als voorbereiding hierop werd er een kritische reflectie gemaakt met behulp van studenten, docenten en medewerkers. Deze kan je hierbekijken.
Hoe werkt het?
Op maandag 22 november kwam een internationale commissie langs voor een verkennend locatiebezoek, waar zij een beeld vormden van KU Leuven en haar context. In maart 2022 komen zij terug met gerichte onderzoeksvragen om de kwaliteit van KU Leuven verder te beoordelen. In het hele proces zullen wij als studenten ook worden vertegenwoordigd op de verschillende raden van de KU Leuven en tijdens de locatiebezoeken.
Archief
In gesprek met Rector Luc Sels: hoe ziet ons onderwijs er de komende weken uit?
(AV 26/11/2021)
Afgelopen vrijdag kwam Rector Luc Sels -zoals de meesten onder jullie wel hebben vernomen- langs op onze Algemene Vergadering om alle bezorgdheden van de studenten op vlak van de corona-aanpak te bespreken. Graag benadrukken we nogmaals dat we als studentenraad zeer blij met deze maatregelen, die bovenal vertrouwen tonen in de student om verantwoordelijk om te gaan met de situatie. Bij deze een verslag van de belangrijkste punten.
Vrijdag is er een krachtig advies geformuleerd bij GEMS (red. de adviesgroep voor de overheid over de corona-aanpak) om vanaf vandaag over te schakelen naar Code Oranje, wat in zou houden dat er een bezetting van 20% mocht blijven bestaan in de aula’s en onze werkcolleges, practica en dergelijke opgeschort zouden worden. In de realiteit zou dit er waarschijnlijk op zijn neergekomen dat veel colleges online door zouden moeten gaan. KU Leuven kiest echter voor een andere aanpak:
Fysieke lessen met online alternatieven
KU Leuven kiest er voor om de studenten de mogelijkheid te blijven geven om fysiek naar de lessen te komen, maar mét de aanbeveling om af en toe ook online te volgen. Zo help je mee met het reduceren van de bezetting in de aula. Kom je naar het auditorium, probeer dan volgens de stickers te gaan zitten als de zaal het toelaat. Deze regeling zal gelden voor elke KU Leuven campus, mits de lokale crisiscellen niet beslissen om andere maatregelen te hanteren.“Ik hoop dat we op die manier, op basis van vrijwilligheid, misschien naar 40-50% bezetting kunnen gaan in de feiten”, aldus de Rector.Let wel: als het echt niet anders meer kan, is het mogelijk dat we alsnog moeten verstrengen, maar met deze gezamenlijke inspanning doen we er alles aan om de lessen fysiek door te kunnen laten gaan tot aan de blokperiode.
Waarom beslist de KU Leuven om zo te werk te gaan?
Contact tracing geeft geen indicatie dat de auditoria zorgen voor veel besmettingen;
Vlak voor de blok schakelen zal niet bevorderlijk zijn voor studenten, zowel op academisch als sociaal vlak;
Binnen enkele weken zal de blokperiode beginnen, waarvan wordt verwacht dat er sowieso rust komt in de circulatie van studenten;
Momenteel volgen redelijk wat studenten lessen al online op vrijwillige basis.
Werkcolleges, practica & excursies
Momenteel zullen werkcolleges en practica blijven georganiseerd worden zoals je dat gewend bent. Voor excursies zal worden gekeken of het een essentiële activiteit is voor het realiseren van de leerdoelen. Sels: “Hierbij doen we een risico-inschatting waarbij we het maximum mogelijke zullen doen om te continueren”.
Studieplekken in bibs en leercentra
Om de ventilatie op een verantwoord niveau te kunnen houden, zal de bezetting in bibs en leercentra worden aangepast. Binnenkort kan je via KURT weer een studieplek reserveren. Voor studenten die graag ergens anders studeren, worden de virtuele leerplekken terug opengesteld; wel zo motiverend.
De examenperiode
Over de examenperiode is reeds de afspraak gemaakt om de meeste examens fysiek door te laten gaan met een lagere bezettingsgraad. Dit houdt in dat je er in de huidige situatie vanuit kunt gaan dat je examenrooster finaal is.
Studiekostbeheersing: help mee!
Om studeren voor iedere student zo betaalbaar mogelijk te houden, en studenten een realistisch beeld te geven van de kosten voor hun studie, wil KU Leuven voor elke opleiding gegevens ter beschikking kunnen stellen over de gemiddelde kostprijs.
Daarom zoeken we studenten die het zien zitten om voor een academiejaar de kosten voor de aankoop van studiemateriaal, studiereizen en stages bij te houden. Op deze manier kunnen studenten een beter zicht krijgen op de reële studiekosten van een opleiding(sonderdeel).
Waarom is dit project zo belangrijk? In onderstaand filmpje vat Zita, studente en vertegenwoordiger Tandheelkunde, het voor je samen!
Help je dus graag je medestudenten, of wil je ervoor zorgen dat de opleiding betaalbaar blijft voor toekomstige generaties studenten? Doe dan zeker mee aan dit belangrijke initiatief door contact op te nemen met jouw facultaire vertegenwoordigers, of stuur een mailtje naar studiekost@kuleuven.be.
Wat gebeurt er met mijn bijdrage?
Met jouw hulp zal elke student op den duur in de ECTS-fiche van een vak de kosten voor het studiemateriaal en overige benodigdheden terug kunnen vinden. Hiernaast wordt er gestreefd om dit onderwerp jaarlijks te behandelen in elke opleidingscommissie (POC), zodat docenten en studentenvertegenwoordigers de kosten van een opleiding samen in de gaten kunnen houden.
Wist je dat?
In 2019-2020 waren 6455 studenten aan de KU Leuven beursstudent. Dit betekent dat bijna 1 op 5 van de Belgische KU Leuvenstudenten een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap ontving en recht had op verminderd studiegeld. In datzelfde academiejaar dienden ongeveer 1700 studenten een aanvraag in voor (bijkomende) financiële ondersteuning van hun studiekosten bij de Sociale Dienst (Bron: KU Leuven)
De Eredoctoraten
Elk jaar reikt de KU Leuven Eredoctoraten uit aan personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk en/of cultureel vlak.
Dubbele viering
In 2021 kon de uitreiking, het Patroonsfeest genoemd, niet live plaatsvinden. Dit jaar kon het patroonsfeest wel doorgaan, op 2 februari 2022. Hier ontvingen de eredoctores van 2021 ook hun eredoctoraat. Als studenten mogen wij ook elk jaar een eredoctor voordragen. Maar wie zijn dit?
Eredoctor 2022: Philippe Grandjean
Vorig jaar koos de AV arts en milieu-epidemioloog Philippe Grandjean voor het eredoctoraat van 2022. Hij is gespecialiseerd in de gevolgen voor de gezondheid van blootstelling aan chemische stoffen in de omgeving. Momenteel richt zijn onderzoek zich op het verband tussen blootstelling aan chemicaliën tijdens de ontwikkeling & gedragsontwikkeling, het immuunsysteem en stofwisselingsafwijkingen. Meer over Grandjean lees je hier.
Eredoctor 2021: Kate Raworth
Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen economische groei en de uitdagingen van vandaag zoals sociale ongelijkheid, de opwarming van de aarde en de achterstelling van ontwikkelingslanden. Ze is ook wel bekend van haar boek ‘Doughnut Economics’. Meer over Raworth vind je via kateraworth.com
Laudatio
Aan het uitreiken van een eredoctoraat is ook een zogenaamde laudatio verbonden. Dit is eigenlijk een lofrede, waarin de promotor van het eredoctoraat uitlegt waarom de persoon een eredoctoraat verdient. Jaarlijks neemt de voorzitter van de Studentenraad een laudatio op voor de eredoctor van de studenten. De laudaties worden getoond op de Academische Zitting.
Benieuwd naar de andere eredoctoraten van ’21 en ’22, of meer weten over het Patroonsfeest? Check de KU Leuven website.
Hieronder kan je de Academische Zitting herbekijken.
(AV 12/11/2021) Beleidsplan Duurzaamheid
Binnenkort zal vicerector Duurzaamheid Gerard Govers samen met de Duurzaamheidsraad een nieuw beleidsplan Duurzaamheid schrijven. Ook onze Duurzaamheidsmandataris Liesa Vosch is hierbij betrokken. Op de Algemene Vergadering van 12 november 2021 beslisten de FO’s om de volgende aandachtspunten voor te leggen vanuit de Studentenraad voor in het beleidsplan Duurzaamheid:
Klimaatneutraal tegen 2050
Rector Sels heeft al de ambitie uitgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De KU Leuven moet hiervoor een strategisch plan uitwerken met concrete (tussen)doelstellingen en dit uitvoeren.
Een voortrekkersrol voor KU Leuven
De KU Leuven moet een voortrekkersrol opnemen en dit naar de buitenwereld communiceren. Ook ten opzichte van toekomstige studenten kan ze zich profileren als een duurzame universiteit door bijvoorbeeld op infosessies al duurzame initiatieven in de kijker te zetten.
Onderbouwde informatie en tools voor studenten
Het is belangrijk om voldoende aandacht te vestigen op duurzaamheid en voldoende wetenschappelijke informatie aan studenten aan te bieden. Een goed voorbeeld van een initiatief dat de studenten hierbij kan helpen is het bestaan van de Green Office. Ook activiteiten als de duurzaamheidsweek spelen hierin een belangrijke rol. Initiatieven van deze aard moeten versterkt worden en meer uitgebouwd worden.
De KU Leuven dient ook tools aan te reiken aan studenten zodat ze een verschil kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld binnen KU Leuven Engage of Service Learning. Deze initiatieven kunnen, net als de nieuwe website Beyond Boundaries, beter gepromoot worden.
Consumptie
De KU Leuven kan studenten aanmoedigen om minder wegwerpvoorwerpen (single use items) te gebruiken door de herbruikbare koffiebekers en drinkbussen die beschikbaar zijn in de KU Leuven shop meer te promoten. Bovendien zou het handig zijn als studenten hun koffiebeker op verschillende plaatsen kunnen afwassen. Dit maakt het gebruik makkelijker en zet studenten ertoe aan.
Op alle plaatsen waar er op KU Leuven domein eten aangeboden wordt, bijvoorbeeld in automaten, zouden eco-scores getoond kunnen worden om te tonen hoe duurzaam het product is. De KU Leuven kan ook bekijken hoe duurzaam de producten zijn die ze aanbiedt in de KU Leuven shop.
De KU Leuven moet mensen aanmoedigen om afval beter te sorteren. De KU Leuven werkt voor haar afvalophaling en -sortering samen met een extern bedrijf, maar kan wel bekijken hoe het dit beter (duurzamer) kan organiseren, zodat er zoveel mogelijk afval gerecycleerd wordt en GFT gecomposteerd. Als de KU Leuven werk maakt van meer groen en tuintjes, kan er ook de mogelijkheid gecreëerd worden om compost te verzamelen. Zo zullen studenten en personeel ook aangespoord worden om hun afval beter te sorteren.
Docenten moeten aangemoedigd worden om taken enkel digitaal te laten indienen en niet op papier. Wanneer veel studenten een taak moeten printen, loopt de papierstapel al snel hoog op. Hiernaast moet gekeken worden naar het papiergebruik bij examens en optimalisering van lay-out van PowerPoints om inkt te besparen.
Meer groen op de campus
Meer groen op de campus: Er zijn bijvoorbeeld de gemeenschapstuinen Quantum Fielden Geogarden. Deze goede initiatieven mogen uitgebreid worden en meer gepromoot worden. De KU Leuven kan ook de mogelijkheid van groendaken bekijken. Dit biedt veel voordelen en veel daken zijn nu onbenut.
Onderwijs
Bestaande opleidingsonderdelen (opo’s) moeten grondig geëvalueerd worden. Nieuwe opo’s zijn welkom, maar er moet goed nagedacht worden over het doel ervan. Een opo waarmee je zoveel mogelijk studenten wilt informeren organiseer je immers anders dan een opo dat tot doel heeft studenten uit verschillende disciplines samen te brengen en ruimte te creëren voor kritische discussie.
De Wetenschapswinkel en Living Lab zijn nog veel te weinig bekend bij studenten. Het zou ook goed zijn als promotoren worden aangemoedigd om te kijken naar de mogelijkheden van onderwerpen binnen hun vakgebied die in de databank van de wetenschapswinkel zitten. Dan kunnen zij dit ook voorstellen aan hun studenten. Faculteiten zouden dit ook moeten promoten op thesisbeurzen en dergelijke. Het is ook
niet duidelijk hoe lang de tijdspanne is tussen het kiezen van een onderwerp en het effectief van start kunnen gaat met de thesis of hoe je een promotor vindt.
Duurzaamheidsspits
Op faculteiten waar er bijvoorbeeld een werkgroep duurzaamheid is, is een duurzaamheidsspits niet echt nuttig. Waar er een Ecoteam is, kunnen zij mee de rol opnemen om de faculteit duurzamer te maken. Ook kunnen zij duurzaamheid op de agenda brengen binnen de faculteit. Op faculteiten waar er niemand bezig is met duurzaam beleid kan het wel nuttig zijn om iemand te vinden die hierin geïnteresseerd is en zich ervoor wilt engageren. Vaak is het nuttig om duurzame initiatieven op iets grotere schaal aan te pakken. Wij zien dus eerder nut in een duurzaamheidsspits per campus.
Duurzame fondsen & Beleggingsbeleid
Waar de KU Leuven fondsen van externe actoren aanneemt, is het belangrijk om zich bewust te zijn van hoe deze actoren zich gedragen als het op duurzaamheid aankomt. Daarom moeten we ons bewust worden van waar er fondsen aangenomen worden en is een uitgebreide reflectie en een goed opgesteld beleid hiervoor nodig. Dit hoeft zich niet enkel tot duurzaamheid beperken, maar kan ook over andere kernwaarden zoals inclusie, respect voor mensenrechten,… gaan.
Waar er ruimte voor verbetering is, moet de KU Leuven ernaar blijven streven haar beleggingsbeleid duurzamer te maken. Dit betreft zowel de aankoop van nieuwe producten als bestaande producten.
Nieuw duurzaamheidsrapport
Het vorige duurzaamheidsrapport dateert van 2018. Het opstellen van een nieuw rapport is nuttig als het een instrument is om leemtes of verbeterpunten in het beleid op te sporen. We vinden dit echter minder prioritair indien dit louter dient om de bestaande initiatieven te communiceren, daar zijn betere manieren voor.
Vervoer
Subsidiëren van treintickets voor Erasmusstudenten: De KU Leuven kan ervoor zorgen dat de trein de goedkoopste optie wordt. Ze kan ook praten met partneruniversiteiten om te bekomen dat zij ook treintickets subsidiëren.