Home » Ons aanbod » Vormingen
Stura biedt vormingen aan voor alle stuvers. Er zijn vormingen van verschillende niveaus, zowel voor de beginnende stuvers als voor de oude rotten. Het gaat om introductiesessies zoals bijvoorbeeld How to POC en Stura 101 maar ook om diep inhoudelijke sessies zoals bijvoorbeeld Financiering Hoger Onderwijs. Ze worden steeds zo interactief mogelijk gegeven, want droge materie is soms nogal saai (denk maar aan die ene prof die de PowerPoint afleest waardoor je gegarandeerd in slaap valt). Hieronder vind je een overzicht met alle vormingen die Stura aanbiedt:
Hierbij wordt eerst wat uitleg gegeven over wat een POC nu juist is, daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag tijdens de simulatie van een POC.
Ooit al eens in debat willen gaan met je proffen en decaan over een zelfgekozen thema? Of is je ultieme droom om onze rector het vuur aan de schenen te leggen?
Alles kan!
Samen met de Studentenraad KU Leuven kies je je ultieme locatie uit en een goeie moderator, wij voorzien promo en een drankje achteraf! Weet je niet goed hoe je zoiets voorbereid? Geen probleem. Wij hebben een hoop voorbeeldstellingen liggen!
Hoe bereik, informeer en enthousiasmeer je de studenten van jouw faculteit het best?
In deze sessie kom je onder andere alles te weten over de algoritmes van Facebook en Instagram, leer je hoe je een goede communicatiestrategie in elkaar steekt en krijg je copywriting tips en -tricks om je digitale kanalen naar een hoger niveau te tillen. Heb je andere communicatienoden? Contacteer ons dan zeker voor een communicatievorming op maat!
Voor de COBRA-gesprekken wordt er beroep gedaan op stuvers om de gesprekken te leiden. In de vorming worden vooral technieken aangeleerd over hoe je een gesprek kunt leiden en hoe je met verschillende personen kunt omgaan, wat er allemaal voorbereid moet worden en ga zo maar door.
Bij dit soort sessies gaan jullie zelf aan de slag. Het onderwerp kan heel variabel zijn: hoe ervaren jullie het stuver-zijn, hoe ziet jullie (P)OC of FO eruit, hoe pak je problemen aan,… Het belangrijkste is dus dat er tips and tricks aan elkaar worden meegegeven, hier komen vaak dingen naar boven die vanzelfsprekend lijken maar het niet altijd zijn.
In deze sessie worden de basics van Stura uitgelegd: wat doet Stura nu precies, op welke manier, wie doet dat allemaal en wanneer? Hoe staat Stura in contact met de POC’s, FO’s etc.?
De kwaliteitszorgmethode van KU Leuven in een notendop, meer moet dat niet zijn. Een informatieve en interactieve sessie met handvatten voor elke stuver die deel zal nemen aan de COBRA-gesprekken of hier gewoon meer over te weten wilt komen.
Tijd voor reflectie, nood aan een frisse kijk, op zoek naar vernieuwing? Bij een hearing worden random studenten uit een opleiding of faculteit geselecteerd om in kleine groep samen te zitten rond welbepaalde thema’s. De studentenraad kan helpen bij de selectie, de zoektocht naar lokalen, catering, en meer inhoudelijk bij het opstellen van de agenda en eventuele beginvragen.
Wil je (bijvoorbeeld met je mede-POC-ers) graag eens meer uitleg over die zo vaak aangehaalde ECTS-fiches? Waarvoor staat ECTS eigenlijk? Wat is de impact ervan?
En waarom geen hele dag? Bied je stuvers een dag met vormingssessies aan, afgesloten met een leuke receptie. Dit wordt aangeboden binnen het haalbare. Je kan je eigen samenstelling van vormingen maken.
Dit kunnen verschillende sessies zijn: ofwel gaan we diep in op 1 bepaald dossier, ofwel wordt de algemene kennis over lopende dossiers bijgeschaafd, afhankelijk van jullie noden.
Een open onderwijsvergadering is het moment om bijvoorbeeld de agenda van je volgende vergadering te bespreken of om na te denken over een bepaald thema. De Studentenraad KU Leuven helpt je met het reserveren van een lokaal, de uitnodiging te versturen naar alle studenten en afhankelijk van het tijdstip kan er een hapje en een drankje voorzien worden. Aan de inhoudelijke kant staan we klaar om je te ondersteunen met het opstellen van een agenda en met het maken van de nota’s.
Ga eens bij de buren kijken! Hoe doen je collega-stuvers het aan een andere faculteit of universiteit?
Hoeveel inspraak hebben de studenten daar? Wat met oriëntering en flexibilisering? Hoeveel kost studeren er?
Een bezoek aan een andere universiteit of gasten over de vloer is een mooie aanleiding om te overleggen, inspiratie op te doen en ideeën uit te wisselen.
Kan de studentenraad je helpen met contacten leggen, vervoer regelen, een uitnodiging opstellen, subsidies aanvragen? Wij bekijken je vraag op maat.
Zeggen begrippen als subsidiariteit, GeBu, Faculteitsraad en Groepsbestuur je niets? In deze sessie gaan we dieper in op het kluwen dat de KU Leuven precies is. Er wordt ingezoomd op de beslissingsprocessen en ondertussen vertellen we ook nog de laatste nieuwe weetjes!
Er worden ook steeds nieuwe vormingen in elkaar gestoken door de stafmedewerkers, op aanvraag wordt een sessie op maat gemaakt afhankelijk van de wensen en noden van de deelnemers.