COBRA

Studenten wisselen geregeld onderling positieve of negatieve ervaringen uit over hun opleiding. KU Leuven probeert haar kwaliteitszorg ook op die ervaringen af te stemmen. Ze hanteert al enkele jaren een formele kwaliteitszorgmethode: COBRA. Door de COBRA-methode kan de KU Leuven gerichte, toegepaste en relevante informatie verzamelen over de onderwijskwaliteit. Dat doet ze samen met docenten alsook studenten.

Hieronder vind je meer informatie over COBRA en over de studentengesprekken. Aarzel zeker niet om via het contactformulier onderaan de pagina een vraag te stellen!

Wat is COBRA?

COBRA staat voor coöperatie, reflectie en actie, met aandacht voor checks & balances. Deze principes bepalen de manier waarop de KU Leuven de kwaliteit van jouw opleiding garandeert.

Hoe werkt COBRA?

Op inhoudelijk vlak bespreekt COBRA 3 niveaus: opleidingsniveau, facultair niveau en universitair niveau. Studenten, docenten en andere medewerkers reflecteren over problemen en formuleren actiepunten en oplossingen. De COBRA-methode is opgedeeld in cycli van vier jaar, telkens met 2 jaar zachte, laagdrempelige doorloop en 2 jaar harde, formele doorloop.

Meer te weten komen?

Als je graag het vierjaarlijkse kwaliteitsrapport van je opleiding inkijkt, kan je terecht in het onderwijsaanbod van de KU Leuven. Daar vind je voor iedere opleiding een COBRA-fiche terug. Als student of personeelslid van de universiteit kan je naast de COBRA-rapporten ook aanvullende documenten raadplegen.

COBRA-academy

Help, ik ben gespreksleider! Wat nu?

Ga jij aan de slag als gespreksleider? Dan ben jij de moderator tijdens een of meerdere van de tweejaarlijkse COBRA-discussies met studenten. Je probeert de afwezige leden te betrekken, stelt de deelnemers op hun gemak en leidt het gesprek in goede banen. Maar je staat er zeker niet alleen voor! Stura voorziet allerlei vormingen om je helemaal klaar te stomen voor je studentengesprek.
Deze vorming is bedoeld voor alle gespreksleiders. Je zal er over conversatietechnieken, gesprekvoorbereidingen, ruimte-indeling en verslaggeving leren. Daarnaast wordt er ook over de theorie en ethische kwesties rond COBRA gesproken. De basisvorming volg je volledig online via Toledo, het leerplatform van de KU Leuven.

Heb je na het doornemen van de Toledo module nog steeds het gevoel dat je wat extra voorbereiding kan gebruiken? Geen probleem! We hebben nog een heel aantal aanvullende opleidingsmogelijkheden.

Heb je nog specifieke vragen over het modereren van COBRA-gesprekken? Aarzel dan niet om via mail of via het form onderaan een begeleidingsmoment aan te vragen! Iemand van Stura zal al je vragen beantwoorden en je begeleiden waar nodig.

Wil je een gesprek eens in de praktijk oefenen? Dan kan je als gespreksleider een fysiek of digitaal moment volgen waarin een gesprekssimulatie gebeurt. Vraag er een aan via mail of het form hieronder en dan hoor je van ons zodra er een georganiseerd wordt.

Contacteer ons!