COBRA Talentoefening

Jouw talent als gespreksleider

STAP 1: Dit onderdeel van de tool focust op jouw persoonlijke eigenschappen als gespreksleider. Overloop de onderstaande lijst met eigenschappen en bedenk welke eigenschappen jij bezit en op welke manier jij deze kan inzetten om een goede gespreksleider te zijn. 

STAP 2: Heb je minstens vijf eigenschappen gevonden die jou als gespreksleider omschrijven? Bekijk dan het onderstaande filmpje vanaf 06:10 tot het einde. 

STAP 3. Kijk nu even terug naar je gekozen eigenschappen en de kleur die verschijnt wanneer over de eigenschap beweegt. Kleuren de meeste van jouw eigenschappen rood? Dan kan je je waarschijnlijk meer vinden in de dominante stijl.  Wie vele groene eigenschappen gekozen heeft past misschien beter in het stabiele temperament. Het is natuurlijk ook mogelijk dat gespreksleiders zich vinden in verschillende stijlen of in een stijl die niet overeenkomt met jou gekozen eigenschappen. Wel willen we met dit filmpje aanmoedigen om na te denken over de volgende vragen:

  • Herken je jezelf in een of meerdere stijlen?
  • Op welke manier wil jij je gekozen eigenschappen inzetten om een studentengesprek te leiden?
  • Hoe zorg jij ervoor dat je positieve eigenschappen geen valkuilen worden. (Alle kernkwaliteiten worden valkuilen als je erin doorschiet. Dat is een vervorming van de kwaliteit, de andere kant van de medaille. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid word je arrogant)
  • Welke hoofdstijl past helemaal niet bij jou? Hoe ga je om met een deelnemer met een hoofdstijl die botst met jouw stijl?
Mijn vaardigheid
Gespreksleider 60%